Utbud Dans i Norrbotten

DANS I NORRBOTTEN
Många av dansföreställningarna som är producerade av de fria grupperna ingår som rekommenderat utbud och uppbär därmed turnéstöd genom Riksteatern Norrbotten.
Du finner dessa föreställningar under respektive målgrupp och ålderskategori HÄR


Liv Aira och Marika Renhuvud, samiska dansare och koreografer, har genom Invisible People Contemporary Dance Company skapat en föreställning som lämpar sig både
till samiska och icke-samiska barn. Ett verk som introducerar dagens samhälle till
Sápmi och ett sätt för barnen i och från Sápmi att ta del av deras egen historia och
kulturarv genom dans. Akti lij är en magisk föreställning som tar med barnen in i den
samiska sagovärlden.

Plupp – en osynling
är en dansteaterföreställning där publiken får träffa Plupp och
djuren i fjällen. Föreställningen är baserad på boken Plupp och renkalven av Inga Borg och integrerar samiska språket i föreställningen. För koreografi och manus
står Petra Howard och framförs av dansarna Liv Aira och Sebastian Björkman.
Se trailer HÄR.

Lava Markusson
, dansare och koreograf från Jokkmokk, erbjuder genom sitt danskompani Bobbi Lo Produktion föreställningen Jag Vet En Hemlighet., en fantasifull dansföreställning där årskurs tre från Västra skolan i Jokkmokk har inspirerat professionella konstnärer i skapandet av en mystiska resa och högstadie/gymnasieföreställningen Do as I say – en fysisk dansföreställning som synligör sociala beteenden i frågor om mobbning och auktoritet. Verket är interaktivt, både publik och dansare får verbala instruktioner från högtalarna. Vem är det som bestämmer egentligen?


Fanny Kivimäki, dansare och koreograf från Kiruna gästar Norrbotten våren -21
med föreställningen Into The Roots.  I föreställningen har hon jobbat med sina
egna och andras hemlängtan. Det är en föreställning för oss som en gång
flyttat hemifrån eller som tvingats på flykt. Om vemod och det vi på gott och
ont förknippar med våra rötter.

Dansinitiativets föreställning Same Same But Different är en barn- och ungdomsföreställning för åldrarna 6-10 år om fysiska olikheter, förutsättningar och funderingar som en som människa kan ha kring sin kropp. Turnerar 2021.

I Dansinitiativets föreställning Skogshall får barnen stiga in i en mytologisk värld där de norrländska skogarnas väsen och den nya teknikens serverhallar möts. Skogshall för våra yngsta datagivande och stigtrampande nordbor. Premiär 31.a okt -21. 0-5 år.

Sedan bildandet 1995 har Norrdans presenterat ett stort antal föreställningar med koreografier av såväl internationella tungviktare som nya talanger inom samtida dans med speciellt fokus på den unga publiken.En stor del av året lämnar kompaniet hemmascenen i Härnösand för att turnera – regionalt, nationellt och internationellt. Genom Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD) finns ett speciellt uppdrag att turnera i Sveriges fyra nordligaste län. Våren -21 är Norrdans aktuell i Norrbotten med 2 föreställningar riktat mot unga, unga vuxna: Pianofavoriter och Vi kan göra va du vill.

Dans i Nord är en verksamhet under Piteå kommun och Region Norrbotten och har till uppgift att bland annat arrangera danskonst.

Aktuella föreställningar i deras utbud hittar du HÄR.

Dans i Nord driver en särskild barn -och ungdomssatsning, Unga Dans i Nord. Deras rekommenderade utbud för barn och unga som uppbär turnéstöd hittar du HÄR.

 


Riksteatern Barn -och Unga samt Dansenheten erbjuder Norrbotten en dansrepertoar som tillvaratar och presenterar den pågående konstnärliga utvecklingen inom den samtida dansen. De lokala teaterföreningarna och skola är nyckelaktörer för att ge invånare över hela landet möjlighet att ta del av dans. Aktuellt hösten -21 för barn och unga är Svansjön och jag och XOXO. Aktuella föreställningar vuxenutbud hittar du HÄR.